Ogu īpašības
Krūmmelleņu ogas - garšīgas, sulīgas un veselīgas
- 100 g ogu vidēji satur: 83.20 g ūdens, 62,00 kcal, 0,70 g olbaltumvielu, 0,50 g tauku, 15,30 g ogļhidrātus, 15,00 mg Ca, 13,00 mg P, 1,00 mg Fe, 81,00 K, 14,00 askorbīnskābes, daudz vitamīnu (A, C, PP u.c.), tiamīnu, riboflavīnu, antocianīnu (zilais pigments, antioksidants) u.c. aktīvas vielas.
- Pēc antioksidantu aktivitātes krūmmelleņu ogas ir pirmajā vietā salīdzinot ar 40 citiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Lai uzņemtu to pašu daudzumu antioksidantu nepieciešams 1,5 reizes vairāk zemeņu, 2,5 reizes vairāk apelsīnu vai 4,5 reizes vairāk brokoļu.
- Ir izpētīts, ka šķirņu ogās vērtīgo savienojumu ir pat vairāk nekā savvaļas mellenēm.
Ārstnieciskās īpašības:
- aizkavē organisma novecošanos un ierobežo dažādas vecuma slimības,
- nostiprina imūno sistēmu,
- samazina holesterīna līmeni asinīs,
- kavē cukurslimības attīstību,
- uzlabo redzi un asinsriti,
- stimulē nieru un gremošanas trakta darbību,
- veicina smago metālu izvadīšanu no organisma,
- mazina risku saslimt ar ļaundabīgiem audzējiem.